Regionmöte 2024
Delar av styrelserna i Sörmlands släktforskarföreningar träffades i början av september i Strängnäs. Det var vår årliga träff för att utbyta erfarenheter och lära oss av varandra.
De föreningar som ingår i samarbetet är
- NOSFF (Nyköping Oxelösunds Släktforskarförening)
- KVF (Katrineholm-Flen-Vingåker Släktforskarförening)
- ESF (Eskilstuna Släktforskarförening)
- SNBS (Strängnäsbygdens Släktforskarförening)
Vi träffades en lördag förmiddag i början av september hos SNBS. SNBS hade sina lokaler tillsammans med Studiefrämjandet i de centrala delarna av Strängnäs. Förutom de gemensamma lokalerna med Studiefrämjandet har SNBS en “egen” forskarlokal med 6 datorplatser samt forskarlitteratur mm.
Vi ägnade några timmar till att informera varandra om och diskutera en mängd uppgifter och aktiviteter inom respektive förening. Några ämnen som uppe var på bordet var bland andra ekonomi, kurser, kontakt med medlemmar, medlemsaktiviteter mm.
Efter att vi ägnat oss åt erfarenhetsutbyte och diskuterat frågorna var det dags för oss att gå bort till Grassagården och möta några representater från Strängnäs Gille. Strängnäs Gille är hembygdsförening inriktad på Strängnäs Stad. Den bildades 1964 och fyller 60 år i år. På sikt arbetar föreningen för att ta över drift och underhåll av Grassagården och kvarnen på kvarnkullen. Ett av målen för gillet är att kunna producera mjöl i kvarnen. Gillet är också engagerade i visningen av kvarnen och stadsvandringarna i Strängnäs.
De från gillet berättade om Grassagårdens historia. Gården är en stadsgård (gård inne i staden) från 1600-talet, numera café och lunchställe. Grassagården var krog på 1800-talet. Gillet berättade om dramatiken vid det stora branden 1871, som ödelade stora delar av Strängnäs. För att rädda vad som kunde räddas från lågorna rullades sprittunnorna från krogen ner till västerviken (nuvarande hamnen) och knuffades i sjön. Det uppstod tydligen en del “svinn” under det arbetet. Grassagården klarade sig precis undan branden. Bla. annat genom att man täckte husen med nedblötta segel som hindrade flygande glödbränder att få fäste på huset.
Efter vi fått veta en del om Grassagården blev det en promenad upp till kvarnen
En representant från Strängnäs Gilles ungdomsavdelning kallat ungdomsgillet berättade den bakomliggande historien bakom kvarnen och kvarnkullen. Hon berättade också om Gillets planer för kvarnen framöver. Restaureringen som pågår har målet att ha en fungerande kvarn 2025.
Med sina över 14 meter i höjd och över 10 meter långa vingar är kvarnen är ingen liten byggnad. Den är en av Sveriges största väderkvarnar. På kvarnkullen har det funnits kvarn sen 1600-talet. Den nuvarande kvarnen stod färdig 1855.
Text: Sören Sjöberg. Bild: Eva-Britt Öhrn Eriksson