Den 16 maj besöker vi Åkers Bruks- och hembygdsmuseum. Kostnad: 90 kr/person. Anmälan görs senast 8 maj till info@nosff.org eller till telefon 0790-755112. Info om betalning lämnas efter anmälan.
Inställt på grund av coronapandemin
Vi träffas utanför Bruksmuseet i Åker kl. 09:30.
Vägbeskrivning finns här: http://akershembygd.se/empty_16.html
Guider möter upp utanför museet och berättar lite om varför två stora bruk redan på 1500-talet hamnade i Åker. På arkivet berättas om masugnen, arkiven och om utställningen av äldre handlingar, vi kommer att titta på handlingar, ritningar och kartor. I museet guidas vi under 20-25 min, därefter visas en film om Styckebruket och vi får även tid att själva gå runt i de tre våningarna.
Tidsåtgång: ca 2½ timme (minst).
Åkers hembygdsförening arrangerar temavisning “kartor” på bruksarkivet mellan klockan 12 – 15 samma dag, vilket vi har möjlighet att se.
Åkers Bruks- och hembygdsmuseum är inrymt i ett sädesmagasin från slutet av 1700-talet. Här får ni möta Styckebruket och dess produktion från kanoner till valsar och allt annat som ett järnbruk kan ha producerat under mer än 400 år. Till de mer udda produkterna hör Riddarholmskyrkans torn. Här finns också en fotoutställning om Krutbruket och utställningar om soldattorpen, skogens och milans redskap från förr och en hel del annat på de tre våningarna.
Styckebrukets arkiv är inrymt i övre delen av en masugn från 1795. Ni får historien om masugnen innan vi går in till utställningen och bekantar oss med “gropösare” och “lertrampare”. Vi fortsätter in i själva arkivet som innehåller handlingar från tidigt 1600-tal till våra dagar, till exempel 700 kanonritningar! Men naturligtvis även andra ritningar och kartor, kontrakt, mantalslängder över anställda, tretton olika kungliga namnteckningar och mycket mer. Här finns även det Wahrendorffska handelshusets arkiv med bland annat ca 50 000 brevkopior och nästan lika många inkomna brev till Joakim Wahrendorff.